Τρίκαλα: Χειμερινές ιστορίες στην άκρη του κάμπου

Κάστρα, ποτάμια, περίτεχνα γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες, πλούσια μουσική παράδοση, εκλεκτή γαστρονομία, φιλόξενοι άνθρωποι και ξωτικά των Χριστουγέννων. Χτισμένα στο ΒΔ άκρο της Θεσσαλίας, εκεί που ο κάμπος φλερτάρει με την Πίνδο, τα Τρίκαλα αποκαλύπτονται και διηγούνται τις ιστορίες τους.

Το κέντρο της πόλης διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο όπου σύμφωνα με το Στράβωνα, γεννήθηκε ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής. Περπατήστε στις όχθες του, φωτογραφηθείτε στην εμβληματική Κεντρική Γέφυρα, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και στον καταρράκτη της Γέφυρας του Ασκληπιού και απολαύστε καφέ και brunch στο Diverso by the river.

 

Ποταμός Ληθαίος Τρίκαλα, Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων χιονισμένη

Ποταμός Ληθαίος Τρίκαλα, Γέφυρα Ασκληπιού Ληθαίος

 

Στη ΒΑ πλευρά, πάνω σε ένα λόφο, δεσπόζει το κάστρο. Χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Ανεβείτε στον κεντρικό πύργο του ρολογιού και θαυμάστε τη θέα ως την Πίνδο και τα Μετέωρα.

 

Κάστρο Τρίκαλα Φρούριο, χειμερινή

κάστρο Τρίκαλα, τα τείχη

 

Στους πρόποδές του απλώνεται η παλιά πόλη αποτελούμενη από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Η πρώτη διακρίνεται για τα παλιά αρχοντικά, κατασκευασμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και τα στενά σοκάκια της. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες.

 

Βαρούσι Τρίκαλα, παλιά πόλη Τρικάλων

 

Λίγο πιο κάτω, στα Μανάβικα ανάμεσα από τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια, ξεπροβάλει η περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Παλιότερα εδώ λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, αποθήκες και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή και αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση. Απολαύστε τοπική κουζίνα στα Μεζεδοκαμώματα και στην Παλιά Ιστορία ενώ για γνήσιες ιταλικές γεύσεις επιλέξτε την πιτσαρία Solo. Για καφέ κάντε μια στάση στο 21 Grams. Από τα μπαρ της περιοχής ξεχωρίζουν η all time classic Κρύπτη και το Μικρό με πιο industrial και house ύφος.

 

Μανάβικα Τρίκαλα, χιονισμένα Μανάβικα

Τρίκαλα Μανάβικα τοιχογραφία

 

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη στεγάζεται στον επάνω όροφο του κτιρίου των παλιών φυλακών και φιλοξενεί προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του. Στο ισόγειο αποκαλύπτονται τα οθωμανικά λουτρά, κτίσμα του 16ου αιώνα, τα οποία μαζί με το το Κουρσούμ Τζαμί, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο δίπλα, αποτελούσαν μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή.

 

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, το εξωτερικό σιντριβάνι

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, το μπουζούκι του Τσιτσάνη

Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα

 

Πολλοί ακούγοντας το όνομα Τρίκαλα φέρνουν αμέσως στο νου τους την οδό Ασκληπιού. Πρόκειται για τον κεντρικότερο πεζόδρομο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Εδώ και στους γύρω πεζόδρομους υπάρχουν καταστήματα διαφόρων ειδών, μικρά εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, καλαίσθητα καφέ καθώς και το Δημαρχείο. Ανάμεσα στα κτίριά της, ξεχωρίζει το όμορφο νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται το ιστορικό ξενοδοχείο Πανελλήνιον και το εστιατόριο Αίγλη, με εκλεκτή τοπική κουζίνα. Επίσης, το Vesper, ένα all-day στέκι για καφέ και φαγητό, εντυπωσιάζει τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το ύφος του. Για αρχοντική διαμονή 4 αστέρων επιλέξτε το Αετών Μέλαθρον λίγο έξω από την πόλη.

 

Πεζόδρομος Ασκληπιού Τρίκαλα, χειμώνας

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο καταπληκτικό Madeintrikala.gr !