Ζημιές σε καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα

Με το «καλημέρα» της άνοιξης και αρκετά νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα παράπονα που μεταφέρουν αγρότες του νομού σχετικά με την επέλαση των αγριόχοιρων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αρκετά.

Αγρότες χωριών του νομού, εμφανίζονται αγανακτισμένοι, επισημαίνοντας ότι αγέλες αγριογούρουνων δημιουργούν τεράστιες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκι και δενδρώδεις καλλιέργειες, εκφράζοντας του φόβους τους για την περίοδο του καλοκαιριού, όταν ο αραβόσιτος θα βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και της καρποφορίας.

Με αφορμή τα προαναφερόμενα προβλήματα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων και αντιπροσωπία παραγωγών και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων υπέβαλαν στον Δασάρχη Τρικάλων κ. Κουλουκούρα Χρήστο ενημερωτικό σημείωμα σχετικό με τις ζημιές που έχουν προκαλέσει αγριόχοιροι. Στη συζήτηση που ακολούθησε ενημερώθηκαν για την σχετική νομοθεσία και ανέλυσαν τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιοι φορείς για να περιοριστούν άμεσα οι ζημιές που προκαλούνται.
Το ενημερωτικό σημείωμα προσκομίστηκε από παραγωγούς των Τ.Κ. Πρίνους, Δενδροχωρίου, Γοργυρίου, Κοτρωνίου (Αγ.Κωνσταντίνος), Ροπωτού, Παλαιομοναστήρου, Κρήνη, Ζάρκο, Πηνειάδα, Καλαμπάκας με την υποστήριξη του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Τρικάλων. Παράλληλα οι προαναφερόμενοι κάλεσαν προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, να υπογράψουν το ενημερωτικό σημείωμα που υπέβαλαν στον Δασάρχη για να οργανωθούν το συντομότερο δυνατό τα σχέδια δράσης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Όπως γινόταν γνωστό μέσω του εγγράφου το πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο έντονο από την περσινή καλλιεργητική περίοδο, όμως φέτος προμηνύεται ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού ήδη τις τελευταίες 10 ημέρες 500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβόσιτου ιδίως στις κοινότητες Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Γενεσίου, Πρίνους, Πιαλείας, Αγ.Βησσαρίωνα, Ελευθεροχωρίου, Διαλεκτού και Μεγάρχης κ.α. και 100 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, ροδακινιές, καρυδιές, φουντουκιές και αμυγδαλιές) στα πιο ορεινά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία ακόμη και επανασπορά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε οικονομική καταστροφή των εκμεταλλεύσεών μας, αλλά και γενικότερα στο σύνολο της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων του νομού.

Για τον άμεσο περιορισμό του προβλήματος μέσα από νόμιμες διαδικασίες προστασίας του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής αιτούνται την αποτελεσματική παρέμβαση των υπηρεσιών βάσει αρμοδιότητας προς τα συναρμόδια ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ για την λήψη κατάλληλων μέτρων ελέγχου των τοπικών πληθυσμών αγριόχοιρου, την επικήρυξη του είδους του αγριόχοιρου με τη συνεργασία των κυνηγετικών συλλόγων με στόχο το περιορισμό των πληθυσμών σε φυσιολογικά για την περιοχή επίπεδα, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου, ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ/ΠΣΕΑ στο πρόγραμμα ασφάλισης και αποζημιώσεων με έναρξη από την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Διαβάστε το άρθρο εδώ
ΠΡΟΣΟΧΗ
Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στην μηχανή αναζήτησης τοπικών ειδήσεων του TrikalaBest.gr στις 15 Απριλίου 2019 με αυτόματο τρόπο χωρίς την ανάμειξη του ανθρώπινου παράγοντα. Ευρετηριάστηκε από την ιστοσελίδα Η ΕΡΕΥΝΑ και μπορείτε να διαβάσετε το αρχικό άρθρο εδώ. Το παραπάνω κείμενο και τα πολυμεσικά στοιχεία που μπορεί να περιέχει, αποτελούν ιδιοκτησία των δημιουργών του. Το TrikalaBest.gr δεν διεκδικεί κανένα δικαίωμα πάνω στο παραπάνω κείμενο.
Το TrikalaBest.gr δεν συμμερίζεται τις απόψεις που εκφράζονται στο παραπάνω κείμενο ούτε ισχυρίζεται ότι αυτά που παρουσιάζονται σε αυτό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το άρθρο μπορεί να είναι παλιότερης ημερομηνίας και τα γεγονότα που αναφέρονται να μην ανταποκρίνονται πια στην πραγματικότητα.
Αν για οποιονδήποτε λόγο θεωρείτε το παραπάνω κείμενο προσβλητικό, συκοφαντικό ή κακοπροέραιτο ή αν σας ενοχλεί για οποιονδήποτε λόγο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην διεύθυνση removals@TrikalaBest.gr και θα αφαιρέσουμε το άρθρο από την σελίδα μας το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στους Όρους Χρήσης